Museum exposeert omstreden nazikunst

Kort

In het museum te Arnhem wordt momenteel Kunst uit het derde rijk geëxposeerd. Het biedt een overzicht van de beeldende kunst gemaakt en getoond onder het naziregime in Duitsland. “Het accent ligt op de jaren 1937-1944, en dan met name de kunst die destijds werd getoond op de grote jaarlijkse tentoonstellingen in het speciaal daartoe gebouwde Haus der Deutschen Kunst in München. Deze tentoonstellingen maakten deel uit van de propaganda waarmee het regime de Duitse samenleving verleidde tot de ideologie van het nationaalsocialisme””, schrijft het museum op zijn website.

Propaganda
“Met deze tentoonstelling belicht Museum Arnhem de rol van kunst in het derde rijk en hoe deze werd aangewend voor politiek gewin. Kunst werd ingezet als een effectief middel om het volk te verleiden tot de nazi-ideologie en vormde tegelijk een afleiding van de misdadige praktijken van het regime. Het gevaar van propaganda door middel van kunst en beeld is vandaag de dag nog net zo actueel; een speerpunt in deze tentoonstelling is het uitdiepen van de beeldtaal die de nationaalsocialisten nastreefden en laten zien in hoeverre zij de kunstwereld in hun greep kregen.”

Eén van de geëxposeerde werken is van de Oostenrijker Albert Janesch en heeft als titel ‘Wassersport’, zoals hierboven te zien is zijn daarop roeiers, zeilers en kanoërs afgebeeld. Er is ook kritiek op de keuze voor deze expositie, zie hieronder het item van Omroep Gelderland.