Vandaag gaat in Luzern de afsluitende wereldbekerwedstrijd van start. De Nederlandse roeibond pakt flink uit en stuurt maar liefst 18 boten naar de Rotsee. Wie de kanshebbers voor eremetaal zijn bij de vrouwen is duidelijk, bij de mannen is het gissen.
De vrouwendubbelvier rekende vorige week in Henley met een afgetekende overwinning af met een reeks tweede plaatsen. De vraag is nu of de vernieuwde bemanning met Lisa Scheenaard op de plek van Inge Janssen nu ook op het hoogste niveau door kan stoten. Polen dat twee wereldbekers won en Duitsland dat Nederland bij de EK nog te snel af was, zijn de grootste concurrenten.
Boordvrouwen
De vrouwenboordgroep is onlangs weer op een aantal plekken gewijzigd. In Henley voeren Lies Rustenburg en een omgeboorde Monica Lanz in de tweezonder en het plan was dat in Luzern te combineren met een vierzonder, waarin ook Jose van Veen en Aletta Jorritsma zitten. Omdat dit laatste veld – mede door het toevoegen ervan aan de Olympische Spelen – meer dan zes inschrijvingen kent, is het plan veranderd. De twee start niet meer en Van Veen en Jorritsma combineren de vier nu met de acht. In dat laatste veld zijn slechts vier deelnemers, dus volop kansen op eremetaal. Ook in de vier liggen kansen.
Lichtgewichten
Bij de lichte vrouwen is olympisch kampioene Ilse Paulis voorlopig afgehaakt wegens co-schappen. Omdat de dubbeltwee met haar vervangster Amber Kraak en Marieke Keijser (nog) niet over voldoende snelheid zou beschikken, zouden deze twee roeisters in de skiff varen. Kraak is echter nog niet voldoende hersteld van een blessure en gaat niet van start. Keijser is met haar talent meer dan kansrijk voor een medaille in deze niet-olympische discipline.
Holland Acht
Bij de mannen zijn de kanshebbers iets lastiger aan te wijzen. Prioriteitsboot Holland Acht kende bij de EK een wisselvallig toernooi, maar sloot deze nog wel keurig af met brons, daarna heeft de ploeg van Mark Emke geen wedstrijd meer gevaren. Het is dus gissen of de ploeg zich kan meten met de toplanden Duitsland en Nieuw-Zeeland. Polen en Groot-Brittannië zijn sterke outsiders.
U23-acht
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de sterke onder-23-acht die met slechts één wissel vorig jaar goud won bij de WK in Rotterdam. Bij de Holland Beker zouden beide boten tegen het elkaar opnemen maar trok de Holland Acht zich op het laatste moment terug wegens een rugblessure van slagman Robert Lucken. De jonge honden zetten daar een keurige tijd van 5:28 neer en zullen op zijn minst een geduchte tegenstander zijn van de A-ploeg.
Dubbelvier
In de schaduw van de boordgroep ontwikkelt zich momenteel een dubbelvier naar een uitstekend niveau. Bij de wereldbeker in Poznan roeide het kwartet verrassend naar een zilveren medaille, waarbij nog moet worden aangetekend dat deze race nog zonder vaste kracht Abe Wiersma werd geroeid. Met Europees kampioen Litouwen nu ook in de baan zal een herhaling van deze stunt lastig worden. Hoog eindigen in de finale zal het eerste uitgangspunt zijn.
Holland Vier
Net als de acht is het ook bij de Holland Vier niet helemaal duidelijk hoe hard het kan gaan. Bij de EK oogde de ploeg sterk maar voer het in de finale na een snoek al snel een verloren race. Tijdens de Holland Beker werd een degelijke 5:51 neergezet en ruimschoots gewonnen van een sterke SB-ploeg. Maar of het voldoende is om ook aansprekende landen te verslaan als Australië, Groot-Brittannië en Italië is zeer de vraag.
Tweetjes
Dan is er nog een aantal kleine nummers die in Luzern voor succes gaan. Bijvoorbeeld de tweezonderstuurman van Dirk Uittenbogaard en Bo Wullings, die in Poznan nog op medaillekoers lag toen laatstgenoemde onfortuinlijk snoekte. Ook is er een nieuw geformeerde dubbeltwee met voormalig skiffeur Stef Broenink en Amos Keijser. Van hen zal nog niet al teveel verwacht worden, net als de lichte dubbel van Jort van Gennep en Bart Lukkes. Bij de Holland Beker kwamen zij wat pover voor de dag. Henley-finalisten Roos de Jong en Marloes Oldenburg starten weer in de dubbeltwee.
©NLroei, 7-7-2017