Lennart van Lierop: “Ik heb mijn energie goed gemanaged”

Algemeen

Voormalig nationaal lichte skiffkampioen Lennart van Lierop besloot een paar jaar geleden het zware veld te trotseren. Het werd een niet bepaald onverdienstelijke keuze. Voor Skøll won hij in Henley, hij werd tweede bij de Varsity en afgelopen weekeinde werd hij Nederlands Kampioen in de skiff. “Heel fijn om überhaupt weer eens zo’n wedstrijd te hebben en daar naartoe te kunnen leven”, reageert het Skøll-icoon. “In de week voorafgaand bouwde de spanning al goed op.”

Het toernooi zelf is uiteraard goed geëindigd voor Van Lierop. Met name op zondag zat hij goed in zijn wedstrijd. “Op zaterdag waren er hoge golven en gingen we langzaam, terwijl het niet heel hard waaide. Dat is jammer. Maar die omstandigheden hebben niet zo heel veel invloed gehad uiteindelijk.” Gezien de coronamaatregelen zag de wedstrijd er anders uit. Op de baan was het rustig. Maar ook het programma was aangepast. 

Energie
Van Lierop: “Dat het relatief rustig was, dat was eigenlijk wel lekker. Wat we van tevoren wisten is dat ik zowel op zaterdag als op zondag twee races in anderhalf uur moest doen. Dat had echt wel invloed op het toernooi. Het is dan belangrijk om je energie goed te managen. Dit is iets gunstiger voor de snellere roeiers omdat je de rondes met iets minder energie door kunt komen.” Zo blijft er energie over voor de finale.

Plan
Door het snel op elkaar starten van de rondes werd eigenlijk bezuinigd op de rusttijd. Er hoefden minder mensen, roeiers en coaches tegelijkertijd op de baan en de ruimte eromheen te zijn. “Voor het omgaan met snel achter elkaar starten had ik wel een goed plan door in de rondes niet meer te doen dan nodig. Dat had als voordeel dat ik me in de finale echt heel goed voelde. Er zat zelfs nog meer in dan ik had laten zien. Dat gold niet voor iedereen. Sommigen voelden zich juist net wat minder goed dan in de halve finale.”

Fietspelotons
Aanmoedigen was verboden bij deze wedstrijd. Een enkele coach of bestuurslid mocht wel meefietsen, maar ook de grote fietspelotons naast de kant waren er niet. “Het was, zeker bij de time-trial, wel een beetje gek dat je wel een coach zag fietsen maar het ook stil was”, blikt Van Lierop terug. “Ik miste de aanmoediging op dat moment het meest. In de finale was ik zo enorm met mezelf bezig, dat het een beetje langs je heen gaat. Het is leuk om nog een puntje van een coach of je naam te horen, maar je zit dan zo in een tunnel dat het uiteindelijk een grote waas is.”

Toekomst
Over de toekomst is Van Lierop luid en duidelijk: Het plan is om volgend jaar aansluiting te vinden bij de nationale equipe en op te bouwen voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024. “Ik moet zeggen dat ik het erg leuk vond om dit weekeinde weer aan de start te verschijnen. Ik vind het roeien nog erg leuk. Zolang de resultaten ernaar zijn wil ik er nog mee doorgaan.”

Interviews, voorbeschouwingen, foto’s, filmpjes, nieuwsberichten…NLroei brengt het allemaal! Steun jij de redactie? Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!