Het weer maakt roeien steeds moeilijker

Column

Het is nu zomer, maar het weer in ons land wisselt voortdurend. Vaak waan ik me meer in de herfst tenzij er opeens weer een hittegolf komt. De hele samenleving heeft er mee te maken. Zo ook sporters, waaronder de roeiers.

Afgelopen dagen waren de wereldkampioenschappen voor junioren in Parijs. De baan – aangelegd voor de Olympische Spelen van volgend jaar – had zichtbaar veel last van de harde wind en regen. Het toernooi is daarom behoorlijk ingekort en dat is niet leuk voor de kijkers, maar zeker ook niet voor de roeiers en roeisters.

In meer zuidelijke landen van Europa hoor je veel over hittegolven, dus daar zou je ook niet gemakkelijk een wedstrijd kunnen roeien. Slovenië wordt geteisterd door zware regenval en overstromingen, de prachtige roeibaan van Bled ligt daar. Over China waar het FISU-toernooi voor studenten was, hoorde ik van wisselend weer. De padvinders die in Zuid-Korea zijn ploffen bijna van de hitte. En nu nadert er een orkaan en wordt de jamboree alsnog afgelast.

Hoe moet dit verder gaan? Voor je plezier roeien wordt er niet aantrekkelijker op, maar dat geldt voor alle buitensporten. En op overdekt roeien zit denk ik niemand te wachten, al is de roeiergometer een nuttige vorm van training.

Je moet voor een toernooi denk ik wat reservedagen inbouwen en als het niet meer anders kan: tweemaal starten op een dag. Dat is niet leuk, maar nummers of finales schrappen is ook geen oplossing. En dan kunnen we kijken naar hoe gaat het klimaat zich verder gaat ontwikkelen. En ik zou daarbij ook willen bezien of er verschil zit wat betreft wisselvalligheid van het weer in de verschillende jaargetijden en maanden.

Hopelijk worden we er wat wijzer van, maar dan blijft het punt, kunnen we er iets aan doen? Dat zal dus moeten roeien met de riemen die we hebben. Het is niet anders. En hopelijk wordt het gewoon
goed roeiweer op de Olympische Spelen volgend jaar in Parijs.