Bemanning Groningse rederij redt roeiers, midden op oceaan

Kort

De Taliskerroeirace op de Atlantische oceaan is niet zonder gevaar. De roeiboot van een ploeg uit de USA kapseisde op 28 december midden op de oceaan. De roeiers – alle vier ex-militairen – brachten zich in veiligheid op een reddingsvlotje. Zij zonden vervolgens het ‘mayday’-radiosignaal uit, dat werd opgepikt door de bemanning van van het motorschip Hanze Gõteborg van de Groningse reder Hanzevast Shipping dat in de buurt voer. Een zoekactie slaagde, het 180 meter lange schip (geladen met zand) kwam langszij bij de verkleumde roeiers aan boord van de vrachtvaarder konden komen.

Daar zijn ze medisch onderzocht en hebben ze warme kleding en eten gekregen. “Ondanks de snelle reddingsactie moet het geen pretje zijn geweest voor de veteranen”, zei Peter Dekker van de rederij tegen RTV Noord. ‘Die mannen hebben 22 uur op dat vlot gezeten. Je moet je in een vlot wurmen, dan slaat de paniek wel toe hoor, ook al ben je ex-militair’, zegt hij. “Het is een heel krap vlot en het liep langzaam vol met water. Het werd door het slechte weer overal naartoe geslingerd, dat kan niet anders. Vier meter omhoog, vier meter omlaag, en dat telkens opnieuw. Urenlang.”

Zijden draadje
Hij gaat verder. “Ze moeten ongetwijfeld gedacht hebben dat hun laatste uur geslagen had. En toen was daar opeens ons schip. Hun leven heeft aan een zijden draadje gehangen. Dat beseffen ze zich terdege. Eenmaal aan boord waren ze diep onder de indruk. Er hebben direct al de nodige tranen gevloeid, heb ik gehoord.”