Gold Cup: Twellaar wint, Florijn tweede

Kort

In Philadelphia (USA) draaide het gisteren om poen, prestige en plezier. Voor een sprint over 700 meter – the Gold Cup – was de skiffwereldtop uitgenodigd. Deze wedstrijd wordt sinds 1920 (on)regelmatig gehouden. De Nederlandse afvaardiging deed het prima. Melvin Twellaar werd als jonge roeier in Groningen niet alleen beresterk, de ex-Hunzeroeier heeft ook een enorme sprintvaardigheid ontwikkeld. Dat laat hij bij 2K-wedstrijden regelmatig in de eindsprint zien, nu betaalde het zich uit bij deze Gold Cup.

De Aegir-ster was oppermachtig en won ruim voor Graeme Thomas (GB), en Kjetl Borch (Noorwegen). De Duitse wereldkampioen Oliver Zeidler – ijzersterk maar niet zo handig – sloot het hek. Twellaar verdiende met zijn overwinning 16.000 dollar.

Bij de vrouwen gingen olympisch kampioen Emma Twigg en wereldkampioen Karolien Florijn lang nek aan nek, maar de Nieuw-Zeelandse was een bootlengte eerder bij de finish. Op enige afstand van de koplopers werd de Britse Hannah Scott derde voor Tara Rigney uit Australië. De tweede plaats leverde Florijn 12.000 dollar op.

Hieronder de beelden van gisteren. De aanloop van de sprint van Florijn begint op ongeveer 1 uur 53 minuten, Twellaar bij 2 uur 9 minuten.