De kop boven het Nieuwsbladstukje doet bijna vermoeden dat ex-roeister Annelies Bredael voor een schraal loon als menselijke krik auto’s moet optillen in een sombere garage, maar het zit wat anders. De Belgische roeikampioene met 90 titels werkt in het autobedrijf van haar familie en kijkt in het Nieuwsbladartikel terug op haar sportieve carrière.
In 1992 werd zij de vice-skiffkampioene van de Olympische Spelen, Bredael werkte toen al in hetzelfde autobedrijf en prijst dat: “Het was soms extra zwaar om het aantal uren aan trainingen bij te houden, maar anderzijds verruimde het wel mijn wereld. De andere roeiers zaten enkel maar in hun roeiwereld, ik zag en sprak ook andere mensen in de garage”, zei Bredael tegen het Nieuwsblad.
Karig
“Roeier willen worden is één ding, maar er geld mee willen verdienen, is iets anders. Ik heb daar zelf als jongere nooit echt bij stilgestaan, ik was al blij dat ik mijn sport op professionele wijze kon uitoefenen en dat mijn onkosten in het buitenland gedekt werden. Maar vandaag leeft dat wel wat meer bij de jeugd. Als je het maandloon van Kevin De Bruyne ziet … Ja, dat is gewoon gek veel geld.[NLroeiredactie: deze voetballer van Manchester City verdient ontvangt jaarlijks 20 miljoen euro]. Geld waarmee we heel wat atleten zouden kunnen ondersteunen. Maar daar mag je dus niet bij stilstaan”, aldus Bredael in het Nieuwsblad
Puurder
Gerritjan Eggenkamp – tevens winnaar van olympisch zilver – gebruikte bij MT.nl soortgelijke woorden: “Vroeger vond ik het wel jammer dat er weinig geld in onze sport omgaat, waardoor ik toen al bezig moest zijn met wat ik na mijn roeicarrière zou doen, maar daar ben ik nu blij om. Er zijn minder belangen, de sport blijft puurder”, aldus Eggenkamp. Hij is tegenwoordig partner bij Avedon Capital en gaat toetreden tot het dagelijks bestuur van roeifederatie FISA.
Het artikel met Bredael staat hier [inloggen vereist], dan van Eggenkamp daar.