Drievoudig olympisch kampioen Pete Reed stopt

Kort

De 36-jarige Brit Pete Reed stopt met roeien op het hoogste niveau. De winnaar van olympisch goud in Peking (2008), Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016) kon na lange periodes van blessureleed zijn oude vorm niet meer vinden.

In een openhartig interview met Row360 gaf hij aan niet meer aan de bovenkant te zitten van de succesvolle Britse roeiploeg. Onlangs kwam hij bij een ergometertest over twee kilometer tot een voor hem onbevredigende 5:54 en bij een zogeheten pair-matrix dolf hij het onderspit tegen veel onervarener concurrenten op stuurboord. Genoeg redenen om de riemen aan de wilgen te hangen.

Heupblessure
“Ik heb mijn best gedaan terug te komen, maar wil niet aan de onderkant van de groep zitten, strijdend voor een plekje in een mindere ploeg. Ik wil in de prioriteitsboot zitten en die helpen om olympisch goud te winnen”, vertelde hij gedesillusioneerd. Een ernstige heupblessure zorgde ervoor dat hij sinds de Olympische Spelen van Rio de Janeiro geen race meer roeide op het hoogste niveau. “Ik ben geopereerd en sindsdien kon ik niet lang genoeg achter elkaar roeien. Ook is de lengte van mijn haal iets achteruit gegaan.” Reed liet echter weten dat zijn blessure zeker niet de enige reden waren dat hij stopt.