De sportwereld is opgeschrikt door getuigenissen uit de turnzalen. Veel te jonge sporters werden door hun coaches psychisch veel te hard aangepakt. Angst regeerde. Het bleef lang verborgen. De turnbond kwam laat in actie, schorste een aantal bondscoaches en laat inmiddels een onafhankelijk onderzoek uitvoeren. NLroei bevroeg roeibondsbestuurder Hélène Fobler. Zij is de secretaris van de KNRB en heeft onder meer het tegengaan van ongewenst gedrag in haar takenpakket.
Geschrokken van het nieuws uit de gymnastiekwereld?
‘Jazeker. Uiteraard moest ik gelijk eraan denken of dergelijke toestanden ook mogelijk zijn binnen het roeien. Ik zie ook belangrijke verschillen. Kinderen van 7 á 8 jaar zijn eigenlijk te jong om al te gaan roeien, terwijl er velen van die leeftijd dan al aan het turnen zijn. En bijvoorbeeld trainingskampen waarbij ouders niet meegaan en alleen coaches aanwezig zijn, komen bij jonge roeiers niet voor. De roeisport speelt zich veel meer in de openbaarheid af.”
In plaats van in benepen sporthallen?
“Precies. De leden van roeiverenigingen kunnen bijvoorbeeld op het vlot gemakkelijker vreemd gedrag waarnemen. Anderen zien hoe coaches omgaan met hun pupillen.”
Maar er zijn ook overeenkomsten: de interactie tussen een sporter en een fanatieke coach is en blijft mensenwerk. Dat kan leiden tot ongewenste situaties.
“Inderdaad. Ik wil ook zeker niet beweren dat er niets misgaat binnen de roeisport. Daarom wil ik ook roeiers, roeisters, maar ook ouders oproepen om misstanden te melden. Elke roeivereniging heeft een vertrouwenscontactpersoon. Daar kunnen ze in elk geval terecht met hun opmerkingen, klachten en vragen. Ook kan er melding worden gedaan bij het Centrum Veilige Sport.”
Hoe zit het bij de bondsroeiers?
“Pieta van Dishoeck is de onafhankelijke vertrouwenscontactpersoon van de KNRB. Haar contactgegevens staan op de site. Maar daar blijft het niet bij. Zij zorgt er ook voor dat equipeleden haar kennen, zodat de drempel niet hoog is om haar te benaderen. Er is extra aandacht voor subtoppers, omdat die atleten kwetsbaarder zijn dan de gevestigde orde. Pieta kan ook worden benaderd door leden van roeiverenigingen die niet bij hun club terecht kunnen of willen.”
En gedragen de huidige professionals van de bondsbegeleidingsstaf zich?
“Wij monitoren de sfeer binnen de verschillende equipes. Zo zijn er regelmatig evaluaties. Daarbij wordt niet alleen gevraagd of de afstelling van de boot goed was. Omgangsvormen komen ook aan de orde. Waar nodig, vragen we door.”
Grijpen jullie in bij clubs als er wantoestanden zijn?
“Sanctioneren kunnen we alleen in gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en dopinggevallen. Maar we kunnen wel aan de bel trekken van een vereniging als we signalen krijgen. En dat doen we ook. Ik hoop echt dat als er onder de 35.000 bij de bond aangesloten mensen zijn die misstanden hebben meegemaakt, dit ook melden. Grensoverschrijdend gedrag moeten ondergaan is ernstig. En het met niemand kunnen delen is helemaal treurig. We hebben een webpagina met veel informatie over het onderwerp sociale veiligheid.”