Beslissing EK Poznan uitgesteld

Kort

Het is nog lang niet zeker dat de uitgestelde Europese kampioenschappen voor senioren begin oktober door zullen gaan. Roeifederatie FISA zou gisteren met een definitieve beslissing over het evenement in Poznan komen, maar kwam uiteindelijk enkel met het bericht dat het besluit is uitgesteld tot 15 augustus.

Een reden hiervoor wordt niet gegeven, maar het zal alles te maken hebben met de vernieuwde dreiging van het coronavirus op meerdere plekken in Europa. Polen zelf heeft overigens geen opvallende brandhaarden. De situatie daar is vergelijkbaar met die van Nederland. Hoewel de definitieve beslissing pas op 15 augustus wordt gemaakt, zal na 3 augustus een nieuwe update worden gegeven. Dan komen de belangrijkste ‘stakeholders’ in Poznan bij elkaar.

Junioren
Ook de Europese kampioenschappen voor junioren staat op op losse schroeven. De wedstrijden die eind september in Belgrado gehouden moeten worden, zouden oorspronkelijk doorgaan, maar de nieuwe situatie in Servië vraagt om een herziening. Het virus laaide afgelopen weken flink op in dit land.

Oranje
Desondanks benadrukt FISA dat het organisatiecomité nog steeds de goedkeuring hebben het land en de stad om het evenement te organiseren. Het reisadvies vanuit de Nederlandse regering staat momenteel op ‘oranje’, wat betekent dat je alleen naar Servië moet reizen als dat strikt noodzakelijk is.

Duisburg
De Europese kampioenschappen voor roeiers onder de 23 jaar lijkt van alle evenementen de meest kansrijke om daar te gaan. De wedstrijden van begin september in Duisburg krijgen van alle instanties momenteel groen licht. Wel werd onlangs bekend gemaakt dat de tribunes bij het Wedau-park niet open gesteld zullen worden voor publiek.