Amerikaanse bondsmannen verkassen naar westkust

Kort

Het nationale trainingscentrum van de Amerikaanse mannen verplaatst zich van Princeton aan de oostkust naar Oakland (California) aan de westkust. Deze beslissing lijkt mede te zijn ingegeven door de definitieve aanstelling van Mike Teti als bondscoach.

NLroei is mogelijk gemaakt dankzij donateurs en adverteerders. Wil jij meedoen aan onze crowdfunding? Doneer hier!

De 61-jarige coach onder wiens begeleiding Amerikaanse mannen in het verleden maar liefst 29 wereld- of olympische titels wonnen, begeleidt sinds enkele jaren het universiteitsteam van California. Voor afgelopen wereldkampioenkampioenschappen werd de succescoach al tijdelijk ingehuurd voor het coachen van de mannenacht die in Sarasota verrassend het zilver pakte. Nu het nationale mannenteam verhuist naar Californië lijkt het erop dat de Amerikaanse bond Teti tegemoet wil komen zodat hij niet hoeft te verhuizen. Tegelijkertijd met dit nieuws maakte bond namelijk ook bekend Teti te hebben aangesteld als mannen hoofdcoach tot aan de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo.

California Rowing Club
De bondsmannen zullen in California op hetzelfde water trainen als waar de studenten van Berkeley roeien. De equipe neemt het botenhuis van California Rowing Club over. Deze particuliere vereniging werd enkele weken geleden werd opgeheven. “Die vereniging zat in het oude botenhuis van ons universiteitsteam. Voor ons was dat jaren terug te klein geworden”, vertelt Niki van Sprang, nu bondsroeier voor Nederland, maar een paar jaar geleden nog uitkomend voor ‘Cal’. Hij weet niet precies wat de afweging is, maar sluit niet uit dat California Rowing Club voor deze reden opgeheven is. Volgens hem is het een groot voordeel dat men in California in tegenstelling tot in Princeton het hele jaar kan roeien.

Opvolger
Teti zal nu automatisch stoppen als coach van Berkeley. Van Sprang denkt dat oud-olympiër Scott Frandsen (zilver in 2008 in de tweezonder) goeie kans maakt Teti op te volgen. De Canadees roeide ook ooit succesvol voor Oxford en was de laatste jaren de assistent van Teti. Momenteel studeert en roeit het Nederlandse talent Maarten Hurkmans bij de universiteitsploeg uit Californië.