Olympische roeikampioenen ontdekt op foto uit 1900: Roelof Klein en François Brandt

Kort

De foto was al langer bekend, maar recent ontdekte sporthistoricus Pieter Breuker de Nederlandse roeiers Roelof Klein en François Brandt erop. Zij hebben de eerste olympische titel voor Nederland binnengesleept. Dat deden zij samen met hun stuurman die te boek staat als de onbekende Franse jongen.

Historicus Breuker schrijft op Sportgeschiedenis.nl dit erover: “Er is het nodige, ook door mezelf, geschreven over het eerste Nederlandse ‘olympisch goud’, de overwinning in 1900 bij het roeien van de gestuurde twee te Parijs. In de praktijk was die tweede editie van de moderne Olympische Spelen overigens onderdeel van de als veel belangrijker ervaren Wereldtentoonstelling van 1900 in de Franse hoofdstad. Op zoek naar toch weer nieuw materiaal vond ik deze zomer bijgaande foto in Le Sport Universel Illustré (nr. 216, 8 september 1900, p. 574), met als onderschrift: ‘Les régates internationales de l’exposition: à l’arrivée près du pont d’ Asnières‘. (‘De internationale roeiwedstrijden van de expositie: bij de aankomst nabij de brug van Asnières.’)

De foto, die wel eerder, maar dan zonder context, is gepubliceerd, intrigeerde me: wat zien we hier precies? Een paar zaken staan vast. Het betreft hier een roeiwedstrijd voor de gestuurde twee. De roeiers hebben bijna het eindpunt bereikt van het ongeveer 1.750 meter lange traject over de Seine, namelijk de spoorwegbrug van Asnières, even buiten Parijs. De foto maakt ook duidelijk dat het om een close finish gaat. Maar dan komen de vragen, met als belangrijkste: om welke twee ploegen gaat het hier?

Op basis van de uitslagen staat vast dat het twee momenten kan betreffen. In de voorwedstrijden op 25 augustus had de Club Nautique van Reims precies 7 minuten nodig gehad, de Club Nautique van Gent slechts 0,4 seconde meer. Nog spannender was de finalewedstrijd een dag later: het Nederlandse team van Minerva, met de roeiers François Brandt en Roelof Klein, won in 7.34,20 minuten, de Parijse Société Nautique de Marne met de roeiers Lucien Martinet en René Waleff deed er maar 0,2 seconde langer over. Omgerekend in meters kwam dat neer op 77 centimeter”, aldus Breuker in dit artikel. Dat verschil is echter vanuit de hoek waaronder het tafereel is vastgelegd niet waar te nemen. Ook is het allerminst zeker of het een foto van de (exacte) finish betreft. Breuker vermoedt dat de ploeg rechts op de foto de Nederlandse boot betreft. Op een andere foto heeft de stuurman een zwarte pet, dat hoofddeksel is op de ‘nieuwe’ foto ook zichtbaar.