Voormalig bondssponsor Van Reedt Dortland in opspraak: ‘Als het niet verboden is, waarom zou je het dan niet doen?’

Algemeen

Er zit geen betonnen muur, maar een waterscheiding tussen de bovenwereld en de onderwereld. Dit blijkt uit het (geheime) dagboek van de roeiende notaris Koos van Reedt Dortland. Journalistiek spitwerk van Vasco van der Boon en Joris Polman (beiden het Financieele Dagblad) levert een uniek beeld op van het snijvlak tussen deze twee werelden. Het FD publiceerde er dit artikel* over. Er wordt letterlijk geciteerd uit de memoires van de inmiddels voormalige notaris die jarenlang werkzaam was bij Boekel de Néree. Aan het begin van de eeuw was deze juristenfirma de (gulle) hoofdsponsor van de Koninklijke Nederlandse Roeibond.

Min of meer zou Van Reedt Dortland gefungeerd hebben als een soort sluiswachter. Hij zou onroerendgoedtransacties hebben gefaciliteerd die het doel hadden om ladingen zwart geld door te sluizen naar het juridisch legitieme deel van de maatschappij.

Liquidaties
Op ruim 200 pagina’s schrijft Van Reedt Dortland volgens het FD over ‘bomaanslagen op voordeuren, chantage, prostitueebezoek, brandstichting en ontvoering’. Hij noemt in zijn dagboek ongeveer 150 namen, meer dan helft heeft criminele antecedenten, tientallen ervan zijn veroordeeld, enkelen werden geliquideerd.

In een interview met het FD heeft Van Reedt Dortland een belangrijke boodschap. ‘Het Nederlands rechtssysteem faciliteert de kwaadwillende. Er zijn te veel mazen in de wet die niemand dichtmaakt. ‘Als de wetgever iets niet goed heeft geregeld, waarom zou ik als burger het prutswerk dan gaan herstellen? Dat is toch raar? Met maatschappelijke normen kun je in het zakenleven weinig. Als het niet verboden is, waarom zou je het dan niet doen?”, beschrijft de krant.

Roeien
Van Reedt Dortland trad indertijd namens Boekel de Nerée ook op als een soort sponsormanager van dat kantoor. Hij was het – vrolijke en geestige – gezicht van het kantoor bij huldigingen van medaillewinnaars en bij andere roeifestiviteiten. Hij is nog steeds als roeier actief en was in een grijs (of beter gezegd donkerblauw) verleden voorzitter van Triton, maar hij was ook betrokken bij het bestuur van De Driewerf. Dat is het gezamenlijke vastgoed van de drie Utrechtse roeiverenigingen.

*Het artikel staat achter een zogeheten betaalmuur. Een proefabonnement op het FD kost 1 euro. Daarover gesproken: NLroei heeft betaalmuur noch een abonnementssysteem. Ons (roei)journalistieke werk wordt gefinancierd via een permanente crowdfundingsactie.