De wetenschap ‘bewijst’: neem een supplementencocktail en roei een halve minuut harder

Wetenschap

Goed nieuws voor wie harder wil roeien. Er is weer een nieuw middeltje. Wie een glas bietensap drinkt, kan gemiddeld vier seconden sneller varen dan iemand die een glas placebo naar binnen slobbert. Althans, in theorie. Een kersvers  wetenschappelijk onderzoek van deze zomer beschrijft dit verschil. Nitraat uit het sap wordt in het lijf omgezet in nitriet en daar wordt het uiteindelijk stikstofmonoxide. Dat zorgt weer voor een betere doorbloeding van de spieren, waardoor je meer zuurstof kunt opnemen.

Bietensap ligt al langer op de radar van atleten, maar wetenschappelijke resultaten over de effecten waren niet eenduidig. De invloed varieert per type inspanning en interactie met andere stoffen zoals cafeïne kan het effect beperken. Het onderzoek van afgelopen zomer werd op tien mannen uitgevoerd. Neem het resultaat van vier hele seconden tijdswinst dus met een korreltje zout, en al helemaal als je geen man bent.

32 seconden
Dit zoutkorreltje lijkt tevens de belangrijkste te zijn in de lange lijst van populaire supplementen. Zou iemand namelijk cocktail van bietensap, bakpoeder, cafeïne, paracetamol en creatine nemen, kunnen ze volgens de data tot wel 29 seconden winnen op een wedstrijd over 2 kilometer:  4 van het bietensap, 8 van het bakpoeder, 5 van cafeïne, 8 van paracetamol en nog eens 4 van creatine. Menig gevorderde roeier  zou daarmee de olympische top  bij kunnen benen, dat lijkt echter op z’n minst twijfelachtig. Neemt men ook nog een flink narcistische coach, dan groeit de tijdwinst met mogelijk nog drie seconden naar een totaal van 32.

Dat de voordelen van supplementen in de realiteit een stuk bescheidener zijn, is dus evident. De nadelen en gezondheidsrisico’s zijn natuurlijk ook een aspect om rekening mee te houden. Wil je harder roeien door bietensap te drinken of iets anders te nemen? Bespreek dat  met een medicus, zoals een sport- of huisarts. Een ding is zeker: overdaad  schaadt.