Goud, zilver en brons bij Coastal-WK, Fetter voegt veel toe

Wedstrijden

Op de laatste boei verschalkte stuurvrouw  Dieuwke Fetter de Poolse dubbelvier en loodste de boot met Sophie Souwer, Kiri English-Hawke, Marieke Keijser en slagvrouw Karolien Florijn als eerste naar de finish en won daarmee het goud in vrouwen gestuurde dubbelvier bij de Coastal-WK in Genua.

Nederland verdedigde de titel, maar won vorig jaar met een compleet andere bezetting. Alleen Fetter was er toen ook al bij als stuurvrouw. Zij geniet van haar rol bij het coastalroeien “Het is absoluut een uitdaging. Tactisch heb je veel meer invloed. Bij een acht (K.B.: op vlak water) ben je meer waard in het proces. Tijdens de wedstrijd kun je dan hooguit wat accenten aanbrengen. Bij Coastal heb je veel meer invloed”, vertelt ze enthousiast. Dat liet ze bij de laatste boei zien door hoog op te sturen om vervolgens scherp in te snijden om de tussen de leidende Poolse boot en de boei in te varen om daarmee de leiding over te nemen.

Verrassing
“Dit hadden we niet verwacht”, reageert Marieke Keijser op het goud dat ze gewonnen hebben. “Natuurlijk hebben we Karolien aan boord. Dat is een cadeautje om met haar te mogen varen, maar verder waren we op papier niet de sterkste boot. Bij de Nieuw-Zeelanders zaten drie roeisters die in Parijs een medaille hebben gewonnen. In de voorwedstrijd waren we nog tweede achter Ierland.”

De titelverdedigers bij de dubbeltwee, Janneke van der Meulen en Karien Robbers, wonnen zilver achter de Oostenrijkse zusters Katharina en Magdalena Lobnig. Vorig jaar waren de rollen nog omgedraaid. Van der Meulen en Robbers waren goed gestart. Het ging mis bij de eerste boei. “We namen de ton veel te ruim. Dat was een duur foutje dat ons uiteindelijk de overwinning kostte, maar we zijn heel blij met het zilver”, reageert Van der Meulen.

Oververhit
Op het tweede deel van de race kwam de tweede Nederlandse boot met Linn van Aanholt en Claire de Kok langszij bij Van der Meulen en Robbers. Uiteindelijk won de ervaring nog van de opkomende talenten Van Aanholt en De Kok die brons wonnen. Ook Marieke Keijser en Karolien Florijn, die twintig minuten eerder goud hadden gewonnen in de dubbelvier waren in de dubbeltwee gestapt en finishten als vijfde. “We waren oververhit en het was bijzonder zwaar twee keer een endurance zo snel achter elkaar starten”, bekent Keijser

Brons was er voor de mannen dubbelvier met Beer Florijn, Lennard van Lierop, Finn Florijn en Jan van der Bij. Opnieuw had stuurvrouw Fetter een beslissende rol toen voor de Nederlandse boot toen de beide Italiaanse boten met elkaar in aanvaring kwamen bij de laatste boei en een kluwen van boten ontstond.

Te water
Fetter liet de Nederlandse boot – die in achtste positie lag – stoppen, stuurde behendig om de kluwen heen en kon in de derde positie achter Oekraïne en Spanje voor de tweede keer naar een medaille varen, ditmaal brons. Hoe enerverend de race ook kan zijn voor de stuurvrouw, bleek toen Fetter bij de tweede ton bij een aanvaring ter water raakte. Met een snelle greep wist slagman Jan van der Bij de stuurvrouw weer op haar plaatst te zetten.

Alle uitslagen zijn hier te vinden.