Hermijntje Drenth en Tinka Offereins: “Onze ploeg is al zolang samen, dat is een superkracht”

Interview

“Tinka en ik kennen elkaar al van Project 2020, en roeien al heel lang samen. Marloes zit al langer bij de roeibond en Benthe kwam er in 2020 bij. Sinds 2022 zitten we met z’n vieren in de boot”, zegt Hermijntje Drenth.  “Toen kregen we ook een nieuw trainingsschema. Eerst volgden we een ander schema dan de mannen, maar nu hebben we hetzelfde. We hebben sindsdien veel meer uren op lage intensiteit gedraaid, en ook veel in de skiff geroeid. Dat is de afgelopen tijd volgens mij wel succesvol gebleken, dus ik denk dat dit schema wel blijft,” voegt Tinka Offereins toe. “Andere landen hebben natuurlijk ook niet stilgezeten, dus er zal nog wel een beetje geschaafd worden.”

“Dat het trainingsschema goed tot uiting komt, is ook het gevolg van onze ploegdynamiek”, vindt Drenth. “Dat we elkaar al zo lang kennen zorgt ervoor dat we alle vier onszelf kunnen zijn. We durven ook allemaal wel eens aan de bel te trekken als er wat schuurt, dat is erg fijn. Als dat soort dingen geen moeite kosten kun je die energie gebruiken voor in de boot. We zijn verschillend, maar weten precies wat we aan elkaar hebben. Zowel in als buiten de boot zien we elkaar veel.”

Kick
Offereins houdt de aandacht bij de eigen halen. “We gaan in Parijs onze beste race neerzetten, en kijken dan wat het waard is. Als we zelf niks beter hadden kunnen doen ben ik tevreden. Ik kan niet zeggen, we gaan alleen voor goud. Daar heb je de controle niet over.” Drenth sluit aan: “We zijn gewend dat na twee vergelijkbare races het enorm kan verschillen qua resultaat.”

Over de perfecte race zijn de twee het gelijk eens: “Gewoon de hele tijd voorliggen. Inhalen is wel leuk hoor, maar het geeft wel stress.” Een wedstrijdplan perfect uitvoeren zorgt ook voor een kick. “Hermijntje geeft commando’s vanaf twee. Als je voelt dat iedereen hetzelfde doet, geeft dat energie. Alle koppies staan hetzelfde, en dan zijn de commando’s haast meer voor de vorm.”

Roemenië
Hoe dat op de Olympische Spelen tot uiting gaat komen is natuurlijk afwachten. “Op de spelen zijn er negen ploegen, en we weten wie wie is doordat we ze al vaak gezien hebben.” vertelt Drenth. “Wel weten we minder van Roemenië, Ierland en Denemarken omdat we hun dit seizoen nog niet hebben gezien. Van Roemenië verwachten we wel serieuze concurrentie gezien hun zilveren medaille bij de WK van vorig jaar.”

Na de spelen wordt er ‘gevierd wat er te vieren valt’. In ieder geval de dertigste verjaardag van Drenth. Ook gaan ze nog eens echt hard aan de bak. Ze gaan namelijk samen met veel andere bondsroeiers trainen voor een marathon. “Die dynamiek zoals het nu is, met roeiers en staf, komt niet meer terug, daarom is het leuk om nog op een ontspannen manier met z’n allen te gaan sporten”, aldus de regerend wereldkampioenen.