De internationale federatie World Rowing (voorheen Fisa) ging uitgebreid in op de klachten van Kjetil Borch. Deze Noor hekelde zijn uitsluiting na een overwinning in het wereldbeker-circuit én de vice-olympisch kampioen plaatse kritische kanttekeningen rondom het anti-dopingbeleid richting Tokyo.
World Rowing geeft in een uitgebreide reactie aan dat er in tegenstelling tot wat Borch beweerde wel degelijk bloedtests zijn uitgevoerd, en dus niet alleen een urineonderzoek. World Rowing benoemt daarbij expliciet testresultaten van de Griek Stefanos Ntouskos die (voor Borch) in de skifffinale olympisch kampioen werd. Urine én het bloed van deze verrassende winnaar waren beide negatief getest. World Rowing gaf ook aan dat er in het half jaar voor de Olympische Spelen volop out-of-competion-onderzoek heeft plaatsgevonden, dit ondanks de pandemie. Ook dat was anders dan Borch beweerde.
Recidive
Eén van de andere punten van Borch betrof zijn persoonlijke leed. Hij werd namelijk gediskwalificeerd nadat hij bij een wereldbekerwedstrijd had gewonnen en op het erevlot vervolgens uit een blikje suikerwater van het merk Red Bull had gedronken. Dat mag niet. World Rowing heeft reclameregels en die overtrad hij daarmee voor de derde maal. De jury kan dan besluiten zijn medailles weer af te nemen. En dat gebeurde ook. De nummer twee van de betreffende wedstrijd – de Deen Sverri Nielsen – heeft via Instagram al laten weten dat World Rowing niet de moeite hoeft te nemen om de gouden medaille aan hem op te sturen. Volgens dezelfde regels heeft hij daar wel recht op. De atletencommissie van de internationale roeigemeenschap distantieert zich van de uitlatingen van Borch.