De handrem staat er binnen de samenleving nog steeds op. Maar vanaf maandag wordt die minder hard aangetrokken. Ondanks het nog altijd aanwezige virus kan Nederland weer naar de kapper. En iedereen mag weer sporten, mits er op 1,5 meter van elkaar wordt getraind. Dus is er geen discussie over het gebruik van skiffs.
[su_quote]Steun NLroei. Juist nu. Doe mee aan onze crowdfunding! Klik hier. Alvast bedankt! [/su_quote]
Voor ‘meermansboten’ is het een ander verhaal. Daarin is de afstand tussen twee roeiers zo’n 135 centimeter. Dat is dus eigenlijk 15 centimeter te krap om aan de inmiddels fameuze 1,5 meter-norm te voldoen. Toch ziet roeibondvoorzitter Rutger Arisz daar geen breekpunt in. Als er extra maatregelen worden genomen, is het volgens de hoogst geplaatste roeibaas zeer goed mogelijk om met meerdere roeier in één boot het water op te gaan.
Verantwoord
“Wij hebben hierover medisch advies ingewonnen bij onze equipearts Floor Kappelhoff en een collega van hem. Zij vinden het verantwoord, maar dan is het wel belangrijk dat een aantal aanvullende acties wordt ondernomen. Belangrijk is om vaste ploegen te formeren, zodat er een relatieve vorm van quarantaine ontstaat. En roeiers zouden bij voorkeur op vaste plaatsen in de boot moeten zitten. Uiteraard moet goed worden gecheckt of de complete bemanning gezond is”, licht Arisz toe.
Wasem
Eerder had het outbrake mangementteam hardop een vraagteken gezet bij sporters die (te) dicht op elkaar trainen. Via de ademhaling kunnen druppelwolken ontstaan. Uit computersimulaties blijkt dat deze druppels tot twintig meter achter een hijgende hardloper terecht kunnen komen. Er zou dan een risico ontstaan voor degenen die zich in de slipstream bevinden. In theorie wasemt een boegroeier met zijn adem zijn voorganger onder. Met alle risico’s van dien.
GGD
“Daarom adviseren wij geen zware inspanningen te leveren in een twee of vier. Dat kan beter op de ergometer of in de skiff. Maar techniek oefenen kan volgens ons prima in ploegverband. Dit staat ook in het protocol dat we op vrijdag online hebben gezet. Wij geven daarmee richting hoe onder het huidige beleid de roeisport kan worden beoefend. Bestuurders van verenigingen kunnen met het protocol naar hun gemeente stappen en daar een akkoord verkrijgen. De plaatselijk GGD zal goedkeuring moeten geven en aan de hand van het clubprotocol naar de lokale omstandigheden kijken.”
Uniform
Hij vervolgt. “Wij zien dat er bij verschillende gemeenten ook verschillend wordt gedacht. Soms is de roeisport wat onbekend bij ambtenaren die met de beoordeling van de protocollen zijn belast. Ons document heeft daarom ook een voorlichtend karakter. We beogen ermee dat er een uniform beleid op de roeisport wordt toegepast”, aldus de voormalige wereldkampioen in de dubbelvier.
Hier is het nieuwste roeiprotocol te vinden.