Uittenbogaard: ‘Het is ontzettend kloten’

Achtergrond

De beslissing om de Olympisch Spelen met een jaar uit te stellen heeft de nodige gevolgen voor de Nederlandse top. NLroei had contact met zowel bondsvoorzitter Rutger Arisz als twee roeiers: DIrk Uittenbogaard en Hermijntje Drenth.

Arisz reageert begripvol op de situatie ‘veiligheid staat voorop’. Hij leeft uiteraard ook mee met de roeiers. “Met name voor de atleten en directe staf is het enorm teleurstellend om niet nu op dit hoogste sportieve podium te kunnen schitteren. En onze vooruitzichten waren goed. Maar dat blijft. En het geeft ook kansen bijvoorbeeld voor een aantal nog niet gekwalificeerde ploegen om alsnog een startbewijs te verdienen.”
[su_quote]Steun NLroei juist nu, word donateur! Dat kan hier. Alvast bedankt! [/su_quote]
Kansloos
Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor de vrouwenacht, die zich met het annuleren van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) een week geleden nog vrijwel kansloos achtte voor deelname. “Het waren hele rare dagen. Eerst leek het definitief klaar en mochten we bij de eerste maatregelen omtrent het Coronavirus ook niet meer het Olympisch Trainingscentrum (OTC) in. Dat kantelde alweer toen we met elkaar besproken hadden het project alsnog door te willen zetten”, stelt Hermijntje Drenth.

Startbewijs

“Net als de olympische equipe werden we goed gefaciliteerd en kreeg iedereen thuis een ergometer. Dat voelde al heel goed. Laatste dagen kregen we weer hoop, ook omdat landen als Canada en Nieuw-Zeeland niet meer zouden komen. Dat zou ons waarschijnlijk een startbewijs geven. Maar goed, daar rekenden we niet op, want de kans werd steeds groter dat het zou worden afgelast.”

Kwalificatietoernooi
De roeister van Okeanos is logischerwijs tevreden met het resultaat. “Al verandert het niet eens zo veel. Want waar we voor volgend jaar oorspronkelijk voor een WK zouden gaan, zijn nu ineens ook de Spelen weer mogelijk. We hebben enkel wat praktische problemen zoals het gebrek aan A-statussen, maar dat lossen we wel op. Daarnaast zijn we natuurlijk nog lang niet zeker van een plaats. Zo weten we nog niet of er überhaupt wel een kwalificatietoernooi komt. Maar we hebben in ieder geval weer een kans.”

Kloten
Het tegenovergestelde gaat op voor de mannendubbelvier. Als topfavoriet zullen zij hun topvorm nog een jaar langer moeten vasthouden. Dirk Uittenbogaard is stellig. “Het is kortgezegd gewoon ontzettend kloten. Het is natuurlijk allemaal heel vervelend wat er in de wereld gebeurt, maar persoonlijk wilde ik gewoon dat het door zou gaan. Al moet ik wel zeggen dat ik opgelucht ben dat er duidelijkheid is. Ik zou het verschrikkelijk vinden als deze onzekerheid nog een maand had geduurd.”

Gaspedaal
Het gaat de boegroeier niet eens zozeer om het feit dat een jaar uitstel andere landen de gelegenheid biedt hun achterstand in te halen. “Topsport brengt eigenlijk altijd onzekerheid met zich mee. Je plek is nooit veilig en als dat wel zo is, ben je alleen maar bezig om nog beter dan je tegenstander te worden. We doen vanaf oktober op allerlei vlakken al net wat extra’s en als je doel relatief dichtbij is, kan je jezelf dwingen het gaspedaal net wat harder in te trappen. Nu moeten we dat een heel jaar langer doen. Dat kost energie.”

Scenario’s
De roeier van Nereus haalt een training van afgelopen week aan. “We hadden bedacht om – ondanks dat de wereldbekers zouden wegvallen – we op dezelfde manier door zouden trainen, en dan de geplande wedstrijden als sparsessies te doen. Dus zaten we deze week wedstrijdspecifieke dingen te doen. Maar als naast de wedstrijden ineens ook het uiteindelijke doel in augustus wegvalt, ga ja je wel afvragen waarom je je in het zuur zit te werken. Het is dus van belang dat we zo snel mogelijk alle denkbare scenario’s onder elkaar zetten en ons daarop gaan voorbereiden.”

Emoties
Bang dat er mensen afhaken nu het een jaar langer duurt, is Uittenbogaard niet. “Ik ben zelf de oudste van het stel, dus het zou dan in de eerste plaats om mij gaan. Persoonlijk denk ik wel dat ik ergens even ruimte moet krijgen om mezelf weer op te kunnen laden, fysiek maar vooral ook mentaal. Maar uiteindelijk komt ook het wel weer goed als de emoties wat gezakt is. Tot nu toe hebben we alles samen goed opgelost en goed gehandeld, dus dat zal ook hier gelden.”