Redgrave haalt Chinezen naar Oxford

Achtergrond

Technisch directeur van de Chinese roeibond en vijfvoudig olympisch kampioen Steven Redgrave wil jonge Chinese roeiers laten kennis maken met de westerse roeicultuur. Dit najaar startte hij een programma waarbij twintig Chinese roeiers bij het onlangs opgezette City of Oxford College een roei- en studieprogramma volgen.

Dit alles valt te lezen in een uitgebreid artikel in het internationale roeimagazine Row360. Het project van Sir Steven Redgrave leverde in Groot-Brittannië de nodige controverse op waardoor het magazine een lang vraag-antwoord gesprek publiceerde. Uitgangspunt van het initiatief dat roeien in China niet enkel iets is dat op basis van talentfactoren in provincies gedaan kan worden, maar dat het een onderdeel kan worden van een school- of universiteitsprogramma kan worden.

Steun de onafhankelijke roei-journalistiek, word NLroeidonateur! Dat kan hier. Alvast bedankt!

Privilege
“In heel China roeien slechts 4000 mensen. Als je wordt geselecteerd wordt dat gezien als privilege van waaruit je later wellicht geld kan verdienen door in het nationale team te komen. Om de roeisport groter te maken zal het sociale aspect ook belangrijk worden. Ze kijken nu naar landen als Australië, de Verenigde Staten en ook Groot-Brittannië en hoe de roeisport daar beoefend wordt. Oxford is de eerste plek waar we voor elkaar gekregen hebben dat roeiers er terecht kunnen. Ze studeren Engels met het idee dat als ze terug komen ze aspecten van de Britse roeicultuur naar China kunnen overbrengen”, vertelt Redgrave.

Junioren
Oorspronkelijk mikte hij op roeiers tussen de 16 en 18 jaar, maar het merendeel is nu tussen de 18 en 20. Een aantal van hen deed afgelopen jaar mee aan de wereldkampioenschappen voor junioren in Tokio. “Helaas lukte het ons niet iets jongere mensen te laten inschrijven. In het huidige Chinese systeem zijn ze dan pas net begonnen, dus dan is het al een grote stap om extern in de provincie te gaan roeien. Om dan meteen naar het buitenland te gaan, ging de meeste te ver. Maar hopelijk verandert dat gaandeweg als we ook centra hebben opgezet in Boston en Australië. Onderwijs staat overigens op 1, meer dan wat ze in China gewend zijn. Gek genoeg zouden ze daar nu harder getraind hebben dan wat ze hier nu doen.”

Brookes
Redgrave kwam via zijn vriend en tevens de importeur van de Chinese Kanghua-boten, Eric Sims, bij City of Oxford College terecht. “Er zaten daar al een aantal Chinese studenten dus die groep uitbreiden leek het meest voor de hand liggend. Zij stonden daar ook open voor.” Er is een uitgebreide samenwerking met het befaamde Oxford Brookes. Zo is de hoofdcoach een oud-roeier van deze club en traint het college in en vanuit hun botenhuis is Wallingford. “Met de groep zijn ook twee Chinese coaches en een tolk meegekomen die ook moeten leren van hoe het er hier aan toe gaat.”

Discussie
De roei-afdeling van het college bestaat echter pas een jaar en lijkt compleet voor dit doel te zijn opgericht. Toch zijn het niet enkel Chinezen die er roeien. “Twee Ierse jongens en een Brits meisje hadden zich al aangemeld en zitten dan ook gewoon samen met de Chinese roeiers in een ploeg.” Redgrave benadrukt dat de Britten niet bang hoeven te zijn dat de Chinezen alle nationale wedstrijden gaan domineren. “Omdat dit een mix is tussen een junioren- en een seniorenteam zullen we denk ik niet tegen problemen aan gaan lopen. Dat zal pas gebeuren als het enkel junioren zijn. Maar in dat geval mikken we ook niet op internationale roeiers, maar op hen die nog voor deze fase zitten.”