Internationale oproep van Gay + Lesbian Rowing Federation: ‘Laat je zien tijdens Pride’

Algemeen

Sinds 2019 roept de Gay + Lesbian Rowing Federation (GLRF) roeiclubs en -bonden wereldwijd op om hun onlinelogo tijdelijk aan te passen in regenboogkleuren tijdens de Pride Maand. Organisaties uit meerdere landen deden in de afgelopen jaren mee. Nederlandse deelname bleef echter tot nu toe uit, en daar wil GLRF graag verandering in brengen. Eind juli begint in ons land de Prideweek.

De zogenoemde Rainbow Logo Challenge is bedoeld als zichtbaar statement voor inclusie en acceptatie binnen de roeisport. Het begon in de Verenigde Staten in 2019, toen GLRF-oprichter Brian Todd tijdens een roei-evenement in Florida het bestuur van de roeibond van de USA – USRowing – aanmoedigde om hun logo in regenboogkleuren aan te passen. Patrick McNerney, indertijd directeur van USRowing, reageerde aanvankelijk verbaasd. “Als heteroseksuele man kon hij niet inschatten hoeveel impact zo’n simpel gebaar kon hebben. Maar zodra hij begreep dat het een krachtig signaal van inclusie en steun kon uitzenden, gaf hij zijn mediateam de opdracht om diezelfde dag het logo aan te passen.”

Groei
Sindsdien groeide het initiatief uit tot een jaarlijkse actie, op de website van de GLRF is te zien welke organisaties sinds 2019 meededen. In 2024 werd de website uitgebreid met de mogelijkheid voor clubs uit andere landen om hun eigen Pride-maand te vermelden. “We hebben dat veld toegevoegd omdat de Nederlandse Bond aangaf dat Amsterdam van 26 juli tot en met 3 augustus Pride viert”, aldus Todd. “We willen dat clubs wereldwijd op hún moment mee kunnen doen.”

Volgens Todd is het effect van zo’n aanpassing groter dan vaak wordt gedacht. “Je hoeft niets te posten. Maar als jouw club een evenement of bericht liket, verschijnt je logo in iemands notificaties. En als dat logo in regenboogkleuren is, valt dat op. Dat zendt een krachtige signaal uit: acceptatie en inclusie zijn kernwaarden binnen de roeisport

Over de Nederlandse roeiwereld is hij positief: “Van alle landen waar ik ben geweest om het initiatief te promoten, is Nederland het warmst en vriendelijkst. Zowel homo als hetero roeiers zijn open en hartelijk: dat is niet overal zo.” De KNRB was een van de eerste sportbonden die op de Pride met een boot meevoer.

Onzichtbaar
Toch mist hij in Nederland nog de online-zichtbaarheid en zijn er zover bekend nog geen Nederlandse clubs die meededen aan de challenge. “Ik weet dat jullie inclusief zijn, dat zie ik aan hoe mensen zich gedragen. Maar het zou geweldig zijn als clubs dat ook publiekelijk laten zien met een logo.”

Volgens Todd zou deelname van de Nederlandse bond en verenigingen ook internationaal impact kunnen hebben. “Als jullie bond het doet, zullen andere nationale bonden dat zien; het kan hen over de streep trekken. Dit is een klassiek geval van ‘leiden door het voorbeeld te geven’.”