NLmixedploeg wint zilver in de branding

Coastal

Het werd een tweede plaats voor de gestuurde NLmixeddubbelvier bij de beachsprint-WK in Genua. In de finale was Groot-Brittannië sneller gestart en liep na de keerboei nog iets verder uit. In de eindsprint op het strand kon Beer Florijn rennend de achterstand niet meer overbruggen en tikte als tweede aan. Nog nooit eerder heeft Nederland in deze klasse een medaille gewonnen. Met de jongste Florijn, Marieke Keijser, Claire de Kok, Jan van der Bij en stuurvrouw Dieuwke Fetter was gekozen voor een mix van ervaring en jonge talenten die allemaal voornamelijk uit het vlakwaterroeien afkomstig zijn.

“Jammer dat ik de zilvervloot niet heb doorbroken”, reageert een lachende Van der Bij, refererend aan zijn zilveren medailles in de acht bij de Olympische Spelen en vorig jaar bij de wereldkampioenschappen. “Ik ben blij verrast dat we zover zijn gekomen en dan ook nog zilver. Het is wennen in de nieuwe tak van sport. Door de hoge golven afgelopen dagen hebben we weinig kunnen trainen. De time-trial ging nog niet geweldig. Met horten en stoten ging het echter steeds beter en dat geeft energie.”

Horizontaal
In de eerste knockoutrace won het Nederlandse vijftal ruim van Nieuw-Zeeland en ook Italië werd uitgeschakeld in een spannende eindstrijd waarin Florijn in de sprint over het strand als eerste de finishknop indrukte met 0,71 seconde verschil. Dat lukte in de halve finale tegen Frankrijk opnieuw met een nog kleinere marge: 0,56 seconde. In de finale tegen de Britten ontbrak de routine bij de Nederlandse ploeg. Bij de start belandde Fetter horizontaal in de stuurstoel. Ze herstelde zich snel en voor de keerboei leek de achterstand nog overbrugbaar voor de Nederlanders die in de voorgaande races getoond hadden over een sterke eindsprint te beschikken. De Britten die al sinds december bij elkaar in de boot zitten, ronden de keerboei sneller en waren vervolgens niet meer in te halen door Fetter en haar team.

Hier zijn de finalebeelden van de dubbelvier te zien. Zondag volgen de knockout-races van de solo’s met Janneke van der Meulen en Lennart van Lierop. Daar staat alle toernooi-informatie, hieronder de rechtstreekse videostream.