Slot van legendarische spelen: de koningsnummers + Holland Acht, eerste finale 10.18 uur

Dagprogramma

Bij deze voor Nederland nu al legendarische Olympische Spelen – 3 x goud, 2 x zilver – heeft het IOC het allermooiste voor het laatst bewaard. De skiffeurs – die alles haal-voor-haal op eigen kracht moeten doen – trappen straks af. Bij de vrouwen heeft NL de topfavoriet: Karolien Florijn. Bij de mannen de runner-up Simon van Dorp. Als klapstuk gaat het drijvend sporthistorisch erfgoed ten strijde: de Holland Acht. De vrouwenacht is de enige boot waarin Nederland vandaag geen ploeg heeft, maar niettemin is er een oranje tintje. Eve Stewart heeft twee paspoorten. Eerder startte zij voor RIC, Nereus en Nederland. Straks gaat ze voor de Britten aan de bak. Haar acht is medaillekandidaat. NLroei maakt een kort rondje langs de NLvelden.

10.18 uur Karolien Florijn
Haar ongeslagen status en haar bloedvorm in de halve finale onderstrepen het alleen maar: Karolien Florijn kan het vandaag winnen. Twee roeisters zijn helemaal uit Oceanië gekomen om haar (sportief) te dwarsbomen: Tara Rigney (Australië) en Emma Twigg (Nieuw-Zeeland). Kijk nog eens naar dit filmpje, daarin vertelt Karolien Florijn hoe ze onbevangen de WK-finale van 2022 inging, ze kwam er met de wereldtitel weer uit: ‘luchtig en hoog houden’.

10.30 uur Simon van Dorp
Wordt het een herhaling van de olympische geschiedenis? Naar verwachting gaan precies zoals in 1968 een Duitser en een Nederlander duelleren. De Duitser Jochen Meissner verloor toen bij de Olympische Spelen van 1968 van Jan Wienese (inmiddels 83). Moet Oliver Zeidler straks capituleren voor Simon van Dorp? Beide mannen zijn mentaal sterk. Het is misschien wensdenken, maar NLroei verwacht dat de Nederlander er fysiek beter voorstaat. Terwijl Zeidler in Henley aan het racen was, zat Van Dorps grote lijf in de bergen extra rode bloedlichaampjes aan te maken. Die aanpak leverde Nederland al vijf medailles op. De Wit-Rus Zalaty en de Nieuw-Zeelander Mackintosh zijn de outsiders.

11.10 uur Holland Acht
Bij de achten is het een simpel verhaal. De Britten en de Amerikanen gaan vechten om het goud. De Holland Acht kan dat gaan doen wat in bekend spreekwoord wordt bedoeld. Om geen slapende honden uit het buitenland wakker te maken, volstaan we met een paar steekwoorden: honden, vechten, derde, heen…