‘Holland Acht’ derde bij Kanal Cup

Voorpagina Wedstrijden

Een oranje achtselectie eindigde bij de prestigieuze Kanal Cup in Duitsland als derde. Wereldkampioen Groot-Brittannië was over 12,7 kilometer het snelst voor Duitsland en Nederland.

Rendsburg – Nederland trad dit weekeinde op het Noord-Oostzeekanaal aan met roeiers uit de Holland Acht (Versluis, Wieten, Uittenbogaard), de vier-zonder (Van der Want), de lichte vier (Van den Ende en Heijbrock) en de Junioren Holland Acht (Van Dorp). Olympiër Ruben Knab completeerde de boot. Ondanks dat dit geen ingeroeid octet was, kwam de ploeg uitstekend mee. De Verenigde Staten werden op flinke afstand geroeid en ook Duitsland leek lang binnen bereik.

Toch hadden de roeiers achteraf het idee dat er meer in had gezeten. In het eerste deel werd de acht meerdere malen flink gehinderd door de Duitsers die aan de buitenkant waren gestart. “Hun stuurman probeerde iedereen in de bocht te duwen zodat ze daarna weg konden sturen en vrij water zouden hebben. Dit deden ze vorig jaar al en ze reageerden ook nu niet op de aanwijzingen van de volgboot,” vertelde Dirk Uittenbogaard.

Sportschau
De clashes zijn goed te zien op de beelden die het Duitse sportprogramma Sportschau zondagmiddag live op de televisie uitzond en hier terug te vinden zijn. Het evenement trok naast televisie-aandacht vele toeschouwers. Ook dat is goed te zien in de rapportage waar kosten noch moeite voor werden gespaard. Zo volgde een helikopter het schouwspel van boven.

Tempo 36
Het leek alsof alle vier de ploegen die op uitnodiging naar Duitsland waren gekomen, goed beseften dat dit soort races reclame voor de roeisport is. De boten gingen hard van start om zo snel mogelijk een voorsprong te pakken. Na twee kilometer zaten de bemanningen nog boven tempo 36 en bedroeg het verschil tussen de nummer 1 en nummer 4 amper een bootlengte.

Voorsprong
Duitsland nam even de leiding maar moest na ongeveer 2,5 kilometer die positie overgeven aan de Britten. Na de eerste flauwe bocht plaatste Groot-Brittannië een goed voorbereide tussensprint en nam daarmee een lengte voorsprong. Hierna konden zij de koers bepalen en zodoende ook de volgende binnenbocht nemen.

Ritme
De Nederlanders moesten ondertussen de Amerikanen van zich af houden. “Na de eerdere botsingen hadden we veel energie verloren. We hadden echt een lekker ritme met goede halen. Ik denk dat we in een time-trial veel beter waren geweest,” aldus Uittenbogaard. In het tweede deel consolideerde de ploeg deze positie en werd Duitsland zelfs nog op de hielen gezeten. De Britten roeiden onbedreigd naar de overwinning.