WK U23: Vrouwenvier met wereldrecord naar finale

Wedstrijden

Bij de wereldkampioenschappen voor roeiers onder de 23 jaar maakte de Nederlandse vier zonder stuurvrouw gisteren indruk door in een wereldrecord hun halve finale te winnen. Vanmiddag zullen zij in de finale als favoriet voor de titel van start gaan.

Hoewel de vier vooraf werd gezien als één van de titelkandidaten was het optreden in de halve eindstrijd toch opvallend. Woensdag bleek medefavoriet voor het goud, Roemenië, in de andere voorwedstrijd namelijk beduidend sneller. “Het klopt dat woensdag niet was hoe we wilden varen. We zijn erg blij dat we vandaag ons ritme weer hebben teruggevonden”, vertelde slagvrouw Veronique Meester na afloop.

Bootlengte
De Roemenen gingen furieus van start en lagen zelfs bijna een bootlengte voor, maar Meester en haar ploeggenoten Elsbeth Beeres, Karolien Florijn en Ymkje Clevering wisten iets na de 1000 weer langszij te komen. Meester: “We wisten dat zij een sterke eerste 500 meter hadden, dus toen we bleven plakken kreeg ik al wel het gevoel dat we er in het tweede deel van de race overheen konden komen.”

Wereldrecord
In het tweede deel van de race roeiden de Nederlanders steeds verder weg van de Europees kampioenen. Op de finish bedroeg het verschil ruim drie seconden. Leuke bijkomstigheid was dat de tijd van 6:26,62 een nieuw wereldrecord was voor roeiers onder de 23 jaar. “Dat is natuurlijk een superleuke bijkomstigheid. Elsbeth had op de speedcoach al gezien dat we erg hard gingen en riep op het eind dat we voor het record konden gaan. Toen hebben we de race nog even goed af gesprint.”

Mannenvier
Naast de vrouwen wist ook de mannelijke evenknie zich te plaatsen voor de finale. De gebroeders Rienks, Haye Dijkstra en Jacob van de Kerkhof kon tot halverwege aanhaken bij Oostenrijk, maar moest toen toezien hoe de titelverdediger wegtrok. Gecontroleerd werd de tweede plaats vastgehouden. De vier zal – gezien de snelle tijden uit de andere halve finale – vanmiddag alles uit de kast moeten halen om een medaille te winnen.

Programma
Naast de twee finales in de vierzonders is vandaag ook de finale van de lichte en de zware vrouwendubbelvier. Daarvoor gaan nog een aantal Nederlandse ploegen van start in de halve finale, zoals Marieke Keijser, de tweezonder van Jochem Kostelijk en Sander de Graaf en de dubbeltwee met Melvin Twellaar en Luuk Adema.