Voorbeschouwing Belgrado: oranje kan goud halen

Voorbeschouwing

Vandaag gaan in Belgrado de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen van start. Hoewel toplanden als Australië, Nieuw-Zeeland en Italië deze races overslaan, zijn veel velden in de breedte behoorlijk bezet. Nederland stuurt  liefst 22 boten.

Vrouwendubbelvier
De vier met drie wereldkampioenen (Van Rooijen, Souwer en Beukers) aan boord is ook met nieuwkomer Karolien Florijn favoriet. De zege lijkt vooraf echter helemaal niet zo gemakkelijk binnen te halen. Polen, dat het kwartet van hoofdcoach Josy Verdonkschot vorig jaar meerdere keren de baas was, is ook nu weer op oorlogssterkte uitgerukt. Zij veranderden niets aan hun ploeg. Met ook Duitsland, Rusland en Frankrijk aanwezig is dit een van de kwalitatief betere velden op de baan aan de Sava.

Mannenvier
Mannenhoofdcoach Mark Emke gebruikt de wedstrijden in Servië om te kijken of hij in plaats van een acht niet beter een vier als prioriteitsnummer kan kiezen.  Dat zal gissen blijven , want de toplanden in dit nummer (Australië en Italië) zijn afwezig. De vier met Wieten, Hendriks, Tissen en Lücken lijkt op papier de beste ploeg en het zou zomaar eens kunnen dat hun beste tegenstanders uit eigen land komen. Emke legt nog drie andere vieren neer, waarvan de boot met  Langen, Van der Want, Viergever, Steenman nog wel eens zou kunnen verrassen. Vlak verder  Canada en Denemarken niet uit.

Lichte vrouwendubbeltwee
Op papier is de combinatie van olympisch kampioen Ilse Paulis en meervoudig wereldkampioen Marieke Keijser natuurlijk ideaal. Het is onbekend of het duo nu al over de benodigde snelheid beschikt. Paulis was tot voor kort druk met co-schappen. Meevaller is dat wereldkampioen Roemenië afwezig is. Zuid-Afrika probeert een nieuwe combinatie met de wereldkampioen in de skiff. De Verenigde Staten heeft de bronzen skiffeuse aan boord.

Mannendubbelvier
Na hun vierde plaats van vorig jaar is de Nederlandse quadruple een boot om rekening mee te houden. Hun veld is in Belgrado wellicht zelfs het leukste om naar te kijken. Met uitzondering van WK-winnaar Litouwen is de gehele finale van Sarasota aanwezig. Al deze vijf ploegen eindigden toen binnen drie seconden. En Noorwegen dat als zesde finishte heeft nu tweevoudig olympisch skiffkampioen Olav Tufte op slag. Samen met Estland, Groot-Brittannië en Polen wordt dit waarschijnlijk een finale om van te smullen.

Vrouwendubbeltwee
Een ploeg die nog wel eens kan verrassen is de dubbeltwee van Lisa Scheenaard en Roos de Jong. Beiden skiffen hard en qua vermogen is De Jong er flink op vooruit gegaan. De marges in dit veld zijn echter klein en de tegenstand is sterk. Litouwen en China zijn de nummer 4 en 5 van afgelopen WK. Wit-Rusland haalt zelfs Ekatarina Karsten weer uit het stof. De grande dame van de roeisport is inmiddels 46 jaar (!) oud.

Mannendubbeltwee
Over mogelijke verrassingen gesproken: de nieuw gevormde dubbeltwee van Stef Broenink en Dirk Uittenbogaard zou ook nog wel eens hard kunnen gaan. Uittenbogaard levert ervaring en souplesse, Broenink is er voor het stuwende stampwerk. Als dit klikt zou het een uitstekende dubbeltwee kunnen worden. Het veld is de laatste jaren en ook nu echter een van de best bezette bij internationale titeltoernooien. In Belgrado is wereldkampioen in de dubbelvier, Litouwen, zelfs opgesplitst van de partij. Estland en Groot-Brittannië zijn ook sterk.

Vrouwenboord
Verdonkschot heeft met zijn vrouwen boordboten ook kans op medailles. Zeker in de acht. Die bestaat uit  vrouwen die ook nog in de vierzonder starten. In de acht is er slechts tegenstand van Groot-Brittannië en China. In de vier zijn Polen en Rusland de vermoedelijk beste boten.

Meer informatie is hier te vinden.