Peter Wiersum: “In Luzern waren we goed, nu zijn we beter”

Achtergrond Voorpagina

De Holland Acht heeft met twee gouden wereldbekermedailles in het laadruim een goed voorseizoen, maar het belangrijkste toernooi komt nog. Daarvan mag wat worden verwacht.

“We zijn duidelijk weer een stap verder dan we waren in het voorseizoen”, zegt stuurman Peter Wiersum. “In Luzern waren we goed, maar niet zo goed als we nu zijn.”

Bosbaan
Op maandag kwart over negen in de ochtend zitten Mark Emke (coach) en Peter Wiersum (stuurman) naast de loodsdeur op een bankje te wachten tot de roeiers van de Holland Acht opgewarmd arriveren vanaf het trainingscentrum. Volgende week zondag vertrekken de mannen naar Rio en tot die tijd wordt er op de Bosbaan getraind. “We hebben mazzel met zulk goed weer”, zegt Emke. “Dat is dit jaar vaak anders geweest.”

Details
Met nog minder dan twee trainingsweken in Nederland is het voor de Olympiërs tijd om de laatste ‘puntjes op de i’ te zetten en de allerlaatste technische en fysieke voorbereidingen aan te gaan. In deze training worden nog een paar technische puntjes in het collectief herhaald en er wordt een aantal startjes geoefend. “We zijn bezig met het fijn slijpen van de laatste technische details”, zegt Emke over de training. Na vandaag is het tijd voor een fysiek trainingsblok. “Fysiek zijn we de juiste dingen aan het doen door hard te varen.”

Voorseizoen
De mannen hebben een sterk voorseizoen achter de rug. “De eerste wereldbeker in Varese ging goed en op de EK in Brandenburg hadden we een slechtere baan”, aldus Emke. “De tweede wereldbeker in Luzern was geweldig.” In Luzern en Varese werd goud veroverd, in Brandenburg werd de acht zesde. “In Brandenburg was wel de snelheid te zien die we konden maken, alleen die werd verstoord door de golfslag,” zo verklaarde Emke al eerder de zesde plaats.

Leerzaam
De race in Brandenburg illustreert wel hoe leerzaam het voorseizoen is geweest volgens de coach. Ook Wiersum zegt dat de ploeg goede lessen aan het voorseizoen overhoudt. “We weten hoe we met elkaar moeten racen en hoe we de boot ervoor moeten leggen. In een acht heb je echt races nodig om dat samen te leren.”

Marsroute
Luzern was een momentopname, maar het gaat nog steeds goed volgens Emke. “De mannen moeten hun hoofd er goed bij houden. Om dat op een goede manier te doen praten we veel met elkaar over wat er nodig is. Een aantal van de roeiers is al eerder naar de Spelen geweest (Siegelaar, Meylink, Hendriks, Versluis en Wiersum red.) en anderen niet. Het is mede daarom nodig om alles goed door te spreken voor een optimale voorbereiding.” Maar de coach heeft er vertrouwen in. “Vorig jaar hebben we een marsroute uitgestippeld, daar zitten we goed op.”

Hard
Weer terug aan het vlot kijkt de ploeg terug op een rustige maar goede training. “Deze boot gaat zo verschrikkelijk snel”, zegt stuurman Wiersum met een brede grijns. “Er is lol en alles eromheen, maar het gaat vooral zo ontzettend hard.” Wiersum noemt het een ‘voorrecht’ om deze groep te mogen sturen. “Het voelt in de boot alsof ik een raket onder mijn kont heb. Mark Emke heeft ons echt goed op de rit gekregen.” De stuurman kijkt uit naar het fysieke blok. “Niet alleen vanwege de harde halen, maar ook om nog eens goed samen te komen in halen op hoog tempo.”

Thuisfront
Vaak kiezen ploegen of equipes ervoor om op trainingskamp te gaan in het buitenland. Zo roeien de Nederlandse vrouwen sinds deze week in het Italiaanse Pusiano. De Nederlandse mannenequipe roeide vorige week nog bij Pampus (Almere) en kiezen deze week voor het thuisfront in Amstelveen.

Rondmaken
“De meerwaarde van weggaan is dat je echt bij elkaar bent”, geeft Emke toe. “Maar de jongens vinden het eigenlijk wel lekker om gewoon op eigen water te trainen en ik wil graag onze eigen hoogtekamer gebruiken.” De Bosbaan heeft volgens Emke wel een nadeel vergeleken met het water bij Pampus: “je moet vaker rondmaken.”