Muda’s met nieuwe staf richting Rio

Achtergrond Algemeen Voorpagina

Vincent en Tycho Muda kregen goedkeuring voor hun plan alsnog in de dubbeltwee op te gaan voor de Olympische Spelen. De tweeling trok Nico Rienks aan als coach. 

Die goedkeuring van roeibond en sportkoepel NOC*NSF is nodig omdat deze gaan over de inschrijvingen en selectie-eisen voor de Spelen. De Muda’s zullen dus sowieso bij de eerste Wereldbeker in Varese van start gaan. Voordat de bond akkoord ging, moesten de broers een technisch plan inleveren.

Twee maanden terug achtten de broers het nog ondenkbaar met de KNRB samen te kunnen werken. Na hun 16e plaats bij afgelopen wereldkampioenschappen in de lichte dubbeltwee kreeg alleen Vincent een kans aangeboden voor de wel voor de Spelen gekwalificeerde lichte vier-zonder. De Muda’s waren furieus, Vincent toonde zich solidair met zijn broer en trok zich terug uit de selectie.

Dubbeltwee
Ook de dubbeltwee liet de tweeling in eerste instantie varen. Gezien hun eerdere ervaringen geloofden ze niet dat dat ze ondanks toezeggingen van de bond de ruimte zouden krijgen zich te kunnen plaatsen voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT). Een aantal gesprekken hebben er nu voor gezorgd dat de kou uit de lucht is.

Juiste insteek
Eind november kwam bij beide roeiers het besef dat ze nog niet klaar waren met de sport die hen ook veel succes heeft gebracht. “Het slechte gevoel over hoe het is gegaan is er nog, maar moet je daar dan de rest van je leven in blijven hangen? We denken dat dat niet de juiste insteek is en willen het op een goede manier afsluiten”, zei Tycho medio december.

Vrijheid
Hoe ze denken over de situatie omtrent de selectie is echter niet veranderd. Tycho: “In de emotie hebben we veel gezegd. Maar wat gebeurd is, is gebeurd. Ik ga daar ook geen excuses voor aanbieden.” Inmiddels beseffen de Muda’s dat aan een eigen traject ook voordelen kunnen zitten. “We krijgen meer ruimte om eigen sponsoren te zoeken en kunnen ons precies zoals we willen voorbereiden op toernooien. Dat geeft vrijheid.”

Vente
De broers worden in dit proces ondersteund door Cees Vente, wedstrijdcommissaris van hun vereniging De Amstel. Samen met hem werd begin december het technisch plan geschreven, waarop de KNRB nu haar fiat heeft gegeven. Hoewel hij in de jaren ’80 op Nereus kortstondig heeft gecoacht en nu ook bij de jeugd bij de De Amstel actief is, heeft Vente niet de ambitie om als coach van de Muda’s te fungeren. “Ik rijd wel eens met de jongens mee, maar ik ben er vooral om het proces te helpen sturen.”

Begeleidingsstaf
Inmiddels is bekend dat als coach Nico Rienks is aangesteld. “We denken dat hij de meest aangewezen persoon is ze te helpen. Hij heeft duidelijke ideeën hoe ze de start, hun zwakke punt, moeten verbeteren, maar ook hun techniek. Daar is nog veel winst in te halen”, aldus Vente. Fysiologisch worden de broers bij gestaan door een andere olympisch kampioen, Henk Jan Zwolle. Mentale begeleiding,  ook een speerpunt soms emotionele jongens, komt van de bekende sport- en roeipsycholoog Wim Keizer.

Japan
De Muda’s vertrekken binnenkort voor een door Shimano gesponsord drie weken durend trainingskamp in Japan. Rienks zal daarbij niet aanwezig zijn, Vente zal hen daar twee weken bijstaan. Deelname aan de door De Amstel georganiseerde Ergohead zit er dus niet in. Wel zullen ze daar meedoen aan een ergometerwedstrijd.

Wereldtop

Waarom het zo lang duurde voordat de bond akkoord was met het plan weet Vente niet. “We hebben ondertussen gewoon hard door getraind. Fysiologisch behoren ze tot de wereldtop. We hebben allen dan ook duidelijk het idee dat het ze zal gaan lukken.” Het zou een mooi kunststukje zijn voor de roeiers van De Amstel. De vorige keer dat een roeier van deze vereniging dat lukte was in 1968, in de persoon van Jan Wienese. Goud was toen het resultaat.