Lichte mannen vier op het gemak

Voorpagina Wedstrijden

Niet reupen, maar roeien. Daarom draait het bij de lichte mannen vier. In de snelkookpan van Lac d’Aiguebelette was de druk hoog. De mannen bleven echter koel en pakten gedecideerd hun Rio-tickets.

Aiguebelette – Met een tweede plek in de halve finale plaatsten de oranje lichtgewichten zich voor de finale. Dat was niet onverwacht. Maar de ploeg had nog niet eerder zo een goede wedstrijd laten zien.

“Het ging verbluffend gemakkelijk. Dit was onze sterkste race van het seizoen, we evenaarden het niveau van onze beste trainingen”, zei Tim Heijbrock. “Ik heb geroeid alsof het mijn laatste wedstrijd was. Maar het was ook een kwestie van met het verstand varen. In het begin gewoon onze halen blijven maken en bij blijven. Vervolgens progressie boeken in het tweede deel. Dat lukte. Daarin rekenden we af met China en passeerden we ook de Nieuw-Zeelanders.”

Twee gedachten
De oranje boot bedreigde ook nog eventjes Denemarken, maar dat land bleef buiten bereik. Na de finish gingen twee gedachten achtereenvolgens door het hoofd van Heijbrock. “Allereerst het ticket voor Rio. Dat was binnen. Ogenblikkelijk erna de gedachte aan de finale van zondag. We kunnen met een zeker vertrouwen de strijd voor een medaille aangaan.”

Pijn
Lichtgewichtencoach Jeroen Spaans beleeft een emotioneel zware week. Zijn oogappels – de Mudabroers – glibberden in Frankrijk onderuit en verdwenen in het afvalputje van een figurantenfinale. Het deed hem pijn. Vooralsnog blijkt Rio voor de eens zo olijke tweeling een fata morgana.

Stralen
Maar Spaans is niet minder nauw betrokken bij zijn kwartet boordroeiers. De coach straalde toen hij zijn ploeg de laatste 500 meter zag roeien. Het maakte hem blij. “Het was voor mij altijd duidelijk dat deze jongens zoveel meer kunnen. Nu zie je waartoe dat kan leiden. Het is simpel: als ze rust houden in het eerste stuk en roeien in plaats van reupen, komen ze ver. Heel ver zelfs.”

Speculeren
Slagman Bjorn van den Ende kan zijn coach niet anders dan gelijk geven. Letterlijk gaat de boot heel ver, namelijk naar Rio de Janeiro. Van den Ende is ook al uit de bemanning voor Brazilië waarover na de mislukte Mudamissie driftig wordt gespeculeerd: “wat mij betreft gaan we met gaan mijn huidige ploeggenoten en ik gezamenlijk naar Rio.”