Jeroen Spaans: “We richten ons op de coaches”

Algemeen

“Je kunt als coach altijd beter worden en je kunt jezelf altijd blijven ontwikkelen”, zegt ontwikkeings-bondscoach Jeroen Spaans. Volgend weekeinde vindt voor de eerste maal het ‘waterweekend’ plaats. Een verdiepingsbijeenkomst voor coaches. “Als de coaches beter worden, krijgen we ook betere atleten”, stelt de bondscoach.

Steun NLroei. Doneer hier!

Door het jaar heen worden er op de Willem-Alexanderbaan vier van dit soort weekeinden georganiseerd door Spaans en zijn collega Ronald Florijn. Het is onderdeel van een nieuw talentbeleid, waarbij het doel is om de talentontwikkeling bij de verenigingen te stimuleren. Voor de bijeenkomsten van dit jaar is het thema ‘kracht’ en ‘profilering’ van atleten.

Kracht
“In twee dagen van 11.00 tot 15.00 uur behandelen we de thema’s met een fysioloog en twee fysieke trainers van de bond”, legt Spaans uit. “Het bevorderen van het vermogen is het primaire doel. We doen verschillende testen bij junioren, waaronder een VO2-maxtest, dat staat voor een zuurstofopnamemeting. We willen coaches leren wat zij met de uitslagen van die tests concreet kunnen doen in de begeleiding van roeiers. Hoe bouw je een krachtprogramma op van beginner tot topper?” Een visie op dat onderwerp moet in vier weekeindes worden uitgedragen.

Opgeleid
Coaches worden zo iets breder opgeleid volgens Spaans, doordat we aanwezige kennis binnen het ANRT meer gedeeld wordt met coaches in het land. “Het gaat ons erom die instromen in het ANRT al een heleboel kunnen en minder aanpassingstijd nodig hebben. Het gaat niet alleen om kracht, maar ook om leren bewegen, jezelf motorisch goed trainen en mobiel zijn. Het gaat er niet alleen om hoe sterk je bent, maar om hoe je de kracht toepast in een boot. We bespreken met coaches wat essentiële dingen zijn om op te letten.”

Ontwikkeling
“We gaan coaches niet vertellen hoe ze moeten coachen, maar we willen hen wel voorzien van informatie om hun coachprogramma beter te maken. Elke coach heeft eigen coachvragen en is bezig met eigen ontwikkeling. Wij willen hen daarbij helpen”, zegt Spaans.

Coachgilde
Als dit een succes wordt zullen coaches elkaar op dit soort evenementen vaker tegenkomen, hoopt Spaans. Zijn toekomstplan is dan het oprichten van een coachgilde. “Om ervoor te zorgen dat coaches elkaar vaker ontmoeten dan alleen bij wedstrijden, maar dat er ook normen en waarden en contacten ontstaan onder coaches.” De ontwikkeling van coaches is onderdeel van een breder talentenbeleid.

POP
Florijn en Spaans hopen mede talenten beter te kunnen identificeren. Het verkrijgen van de talentstatus verandert. Tot nu toe kreeg een roeier de talentstatus na een uitzending. Deze kunnen ze nu zelf aanvragen. “We willen dat roeiers zelf gaan nadenken over wat ze in het roeien willen bereiken en waar ze nu staan”, zegt Spaans. Dat gebeurt aan de hand van een zogenaamd POP-formulier en bijbehorend gesprek. “Het formulier moet een coach helpen om een coachplan op te stellen, maar zorgt ook voor bewustwording waar een roeier goed in is of waar hij nog in moet groeien.”

Hobbels
Tussen roeier en coach wordt een individueel ontwikkelplan opgesteld. Evaluatiemomenten wijzen dan uit of de ingeslagen weg ook zonder hobbels verloopt. “Soms vult de coach andere dingen in dan de atleet. Dat kan een mooie invalshoek zijn voor interessante gesprekken”, merkt Spaans. “Deze werkwijze levert ons inzicht in waar roeiers in heel Nederland mee bezig zijn en waar ze tegenaan lopen. Daarop stemmen we de waterweekenden af.” Via de POP-gesprekken worden de atleten door ons gevolgd.

Meetmomenten
Ook willen de coaches minder verplichte meetmomenten. Alleen de NK blijft er een, samen met twee profieltesten. Spaans: “Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een roeier op het moment van de Hel van het Noorden meer heeft aan een programma gericht op sterker worden. Dan kan die wedstrijd in de weg zitten. We kijken niet alleen maar naar uitslagen bij wedstrijden, maar selecteren talenten vanuit een breder perspectief.”

Voor meer informatie over de waterweekenden kun je hier terecht.