Brons blijkt wederom niet behaald

Achtergrond Algemeen Voorpagina Wedstrijden

Ingenieur Theo Tromp, een succesvolle roeier uit de jaren ’20 en later minister, blijkt niet zoals de Nederlandse roei-archieven aangeven brons te hebben gewonnen bij de Europese Kampioenschappen van 1927. Hij kwam in het Italiaanse Como als vierde over de streep.

Amsterdam – Dit ontdekte NLroei-tipgever Steven Snijders toen hij afgelopen weken het KNRB-gedenkboek uit 1967 en de boeken ‘De Hel van 2 kilometer’ en ‘Helden op het Water’ nog eens kritisch na liep. De oud-Lagaaier gaf ruim een maand geleden al aan hier werk van te maken nadat hij al twee keer eerder tegen een fout was aangelopen. In beide gevallen bleek een bronzen EK-medaille niet behaald te zijn. In 1932 werd een Laga-vier niet derde maar vierde. Maar ook kwam hij er achter dat de bronzen medaille uit 1924 van de olympisch kampioenen Rosingh en Beynen, eigenlijk zilver moet zijn.

Laga
In beide gevallen waren ploegen van zijn eigen vereniging Laga het onderwerp van onderzoek. En hoewel Snijders in oktober aangaf deze keer de complete lijst met Nederlandse roeimedailles door te nemen, zat er ook nu een Delfts tintje aan. Tromp kwam in 1927 weliswaar voor Het Spaarne uit Heemstede uit, daarvoor had hij in 1925 en 1926 – nota bene op twee verschillende boorden – voor Laga de Varsity gewonnen. Ook pakte hij in de acht zilver bij de Europese Kampioenschappen van 1925.

Minister in oorlog
Later werd hij niet alleen voorzitter van de Roeibond, erelid van de KNSRB en zelfs ere-voorzitter van Laga, ook was hij minister van Waterstaat in het laatste oorlogskabinet (Gerbrandy-III) en daarmee direct verantwoordelijk voor de wederopbouw en het economisch herstel in 1945. Dit voor en na een langdurige carrière bij Philips, waarvan hij ook vice-president van de raad van bestuur was.

Onderzoek
Snijders gebruikte net als bij de twee eerdere gevallen een Duitse website waar alle medailles bij FISA-kampioenschappen staan gerangschikt. “De beschreven medailles legde ik vervolgens onder het vergrootglas van het FISA Gedenkboek (1892-1992)”, aldus Snijders. Uit het wedstrijdverslag van die laatste bron bleek dat Tromp in Italië als vierde was geëindigd. Van Bert Appeldoorn kreeg Snijders ook nog eens een scan van een Hongaars sportboek met daarin de drie medaille-winnaars, waarbij Tromp dus ontbrak.

Eregalerij
Het Spaarne onthulde onlangs nog een eregalerij met al haar medaillewinnaars van FISA-kampioenschappen. Ook Theo Tromp staat daarop vermeld. Voormalig voorzitter en drijvende kracht achter de galerij, Dick van der Laan, geeft aan dat als deze informatie klopt, Tromp van de lijst zal worden gehaald.

KNRB 100 jaar
Snijder is nu klaar met zijn napluiswerk. Hij hoopt dat als de KNRB in 2017 een gedenkboek maakt voor zijn 100-jarige bestaan, zijn verbeteringen worden overgenomen. Onlangs gaf bestuurslid Jan Willem Landman aan dat de kans klein is dat er zo’n gedenkboek komt. Geldgebrek is daarvoor de reden.