‘Botenbeulen’ boven water: ‘We hebben niet zo goed voor de boot gezorgd’

Achtergrond

De Utrechtse student Jasper H. blijkt eigenaar van de overnaadse twee die in het bos gedumpt was. Dankzij tips van verklikkende lezers heeft de NLroeiredactie hem op kunnen sporen en kreeg deze ‘botenbeul’ na hardnekkig aandringen aan de lijn.

H. zegt met dertien anderen het plan te hebben gesmeed een wherry voor privégebruik aan te schaffen, daarmee begon de ellende. “We hebben dat bij onze club waar we lid zijn aan de orde gesteld en gevraagd of we onze toekomstige boot in de loods mochten leggen. Dat mocht niet. We hebben toch een boot gekocht en hoopten het ligplaatsprobleem later op te lossen. Maar zouden jullie de naam van onze vereniging op NLroei om imagotechnische redenen niet willen vermelden? We willen de vereniging niet in diskrediet brengen, die treft geen blaam. De zaak heeft nogal wat impact, zo blijkt”, zei H.

O.
Hij had nog een vraag. “Zou je ook de naam van de vereniging waar we de boot hebben gekocht ook niet in het stukje willen vermelden?” Het studentengezelschap nam de overnaadse twee voor 150 euro over van een roeivereniging uit Leerdam en legde de boot tegen beter weten in toch in de loods van de algemene Utrechtse studentenroeivereniging O. “Dat werd dus niet op prijs gesteld, we hebben de boot vervolgens naast de loods gelegd. In het gras. Dat mocht ook niet”, verzucht H.

Leuren
Aan het gezeul kwam nog geen einde. “Vlak voor de kerstdagen zijn we met onze boot de Kromme Rijn opgeroeid. Het plan was om bij boerderijen langs het water aan te bellen en te vragen of we de boot daar neer mochten leggen. Maar niemand wilde. En toen werd het donker en hebben we de boot op de kant getrokken en in het bos gelegd.”

Oplossing
Nadat de NLroeiredactie de boot vond en erover publiceerde, werd de vondeling nog dezelfde dag door zijn eigenaren verplaatst, alsof ijskoud water niet schadelijk is voor overnaads materiaal. “Hij ligt nu in de tuin bij een studentenhuis. Maar gaan jullie ons botenbeulen noemen? Ik realiseer me dat we niet zo goed voor de boot hebben gezorgd. Zeker toen het vroor. Maar we doen ons best en zoeken naar een permanente oplossing”, aldus H.

Het aanbod van Willem Westermann van de Nederlandse Vereniging tot Behoud van Oudroeiend Hout via Facebook om de overnaadse boot te gaan beheren laten H. en trawanten voorlopig links liggen.

1 thought on “‘Botenbeulen’ boven water: ‘We hebben niet zo goed voor de boot gezorgd’

  1. Gezien het feit dat links en rechts prachtige houten boten, overnaads en glad, gewoon verzaagd worden, vind ik het inderdaad wat overdreven om deze jongens, die in principe probeerden een boot te behouden en misschien wat naief tegen de problemen van onderdak opkwamen, ‘botenbeulen’ te noemen.

Comments are closed.